external image groenQuiz1.gifexternal image groenQuiz2.gifexternal image groenQuiz3.gifexternal image groenQuiz4.gifexternal image groenQuiz5.gifexternal image groenQuiz6.gifexternal image groenQuiz7.gif
Keelholte, slokdarm en maag

Als er voedsel in je mond komt ga je erop kauwen, dit gebeurd d.m.v. je tanden en kiezen. Door op het voedsel te kauwen wordt het voedsel een voedselbrij, dit gebeurd ook d.m.v. speeksel.speeksel bestaat uit verschillende stoffen: water, slijm en een enzym (amylase). Het slijm maakt de voedselbrij glijbaar, waardoor je het makkelijker kan doorslikken. Het enzym (amylase) in het speeksel versnelt de vertering van het zetmeel, waardoor het zetmeel in je mond al voor een deel wordt verteerd.

Het je tong wordt het voedsel vanuit je mondholte via je keelholte in de slokdarm geduwd. Bij het inslikken wordt automatisch de neusholte afgesloten met de huig en de luchtpijp met het strotklepje. Het voedsel kan dan alleen de slokdarm in. Via de slokdarm komt het voedsel in je maag.
Maagsapkleiren in de wand van je maag produceren maagsap. Door de voortdurende beweging van de maagwand wordt het voedsel in de maag gekneed en gemengd met het maagsap. Maagsap bestaat uit water, zoutzuur en een enzym (pepsine). Het zoutzuur zorgt ervoor dat bacteriƫn worden gedood. Door het enzym (pepsine) in het maagsap worden eiwitten in je voedsel voor een deel verteerd.

external image maag_350.jpg
Aan het eind van je maag zit een kringspier/maagportier. Deze kringspier/maagportier kan de uitgang van je maag afsluiten. De kringspier/maagportier laat telkens maar een kleine hoeveelheid voedsel door naar je de twaalfvingerige darm. Hierdoor heeft de maag een fuctie als tijdelijke opslag plaats voor het voedsel. Je maag is vrijwel constant in beweging, dat komt doordat de kringspier/maagportier en de lengte spieren in de maagwand zich afwisselend samentrekken.De twaalfvingerige darm, lever, galblaas en alvleesklier.

external image darmen2.jpg

Men noemt deze darm de twaalfvingerige darm niet omdat de darm 12 gangen heeft, maar omdat de twaalfvingerige darm 12 vingers lang is. Door peristaltische bewegingen en verteringssappen word de voedselbrij kleiner. De galblaas en de alvleesklier geven verteringssappen af aan de voedselbrij in de twaalfvingerige darm.


external image th_darmperistaltiek.jpg
external image dunnedarmtotaal2_350.jpgPeristaltische bewegingen zijn het afwisselend samentrekken van de lengte- en de kringspieren in je darmwand. De voedselbrij wordt in je darmen gekneed en gemengd met verteringssappen. Op het plaatje wordt weer gegeven wat er met de voedselbrij gebeurd.Bloed komt met de opgenomen voedingsstoffen uit de darmen binnen via de poortader de lever in. In de lever wordt het bloed nagekeken en de stoffen die er in zitten worden verwerkt.
De lever heeft veel functies o.a.: het omzetten van glucose (koolhydraten) in glucogeen en andersom. Van afgebroken aminozuren eigen eiwitten maken. Vorming van vitamine A uit carotine. Opstapelen van de vitamines B, C en E. Afbraak van eigen hormonen. Gifstoffen omzetten of binden en opslaan.
Gifstoffen kunnen afgevoerd worden via de gal. De gal kan rechtstreeks afgevoerd worden naar de twaalfvingerige darm maar kan ook opgeslagen worden in de galblaas.external image gal_lever_360.jpg


De functie van de galblaas is het opslaan van gal. In het gal zit geen enzym dat vetten verteerd, maar het emulgeerd de vetten. Het nut van emulgeren voor vertering van vetten is dat de oppervlakte van de druppels wordt vergroot. Het gal zorgt ervoor dat het een grote vetdruppen emulgeert in kleine vetdruppels zoals je kan zien op het volgende plaatje.
external image vetdruppel.jpg?t=1201962660

De alvleesklier produceert alvleessap, dit verteringssap bevat verschillende enzymen die helpen bij de vertering van:
  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vetten
De verteringssap komt van de alvleesklier in de twaalfvingerige darm en helpt bij de vertering van de boven genoemde voedingsstoffen.


De dunne darm
De dunne darm is bij de mens 6,4 meter lang. In de wand liggen darmsapklieren die darmsap produceren. Darmsap bevat verschillende enzymen die de vertering van eiwitten en koolhydraten afmaken. Daarna kunnen de verteringsproducten worden opgenomen in het bloed. In het darmkanaal komen verschillende verteringssappen bij de voedselbrij. Alle verteringssappen bevatten veel water, daardoor is het voedselbrij ook veel water gaan bevatten. In de dunne darm en in de dikke darm wordt het water en de verteringssappen uit het voedsel gehaald en de voedingstoffen voor het grootstexternal image dunnedarm_vlokken.jpege deel in het bloed opgenomen. De wand van de dunne darm is sterk geplooid (villi) , op de darmvlokken staan weer uitstulpingen (microvilli). In de darmvlokken bevinden zich bloedvaten, de wand van de darmvlokken is erg dun.
Verteringsproducten van voedingsstoffen hoeven niet verteerd te worden.
Vitamines, glucose, water en mineralen zijn voedselstoffen die door de dunne wanden van de darmvlokken heen en worden zo opgenomen in het bloed via de bloedvaten. Door de darmplooien en de darmvlokken heeft de dunne darm een groot oppervlakte. Daardoor kan de opname van stoffen snel plaatsvinden. Het bloed vervoert de opgenomen stoffen naar de cellen.
external image dunnedarm_rana1.jpg
Doorsnede van de dunne darm. Op deze foto is zijn de darmvlokken goed te zien.

De blindedarm, dikke darm en endeldarm.
Weetje:
De naam "blindedarm ontsteking" is eigenlijk onjuist, omdat bij een blindedarm onsteking het wormvormig aanhangsel (appendix) ontstoken is en het wormvormig aanhangsel wordt tijdens de operatie verwijderd. De blinde darm blijft dan gewoon zitten.

Voedselresten die niet verteerd worden komen in de dikke darm.
external image darmen1.jpg Deze brij van onverteerde voedselresten bevat nog veel water. De brij wordt in de dikke darm ingedikt, als dit niet gebeurd zou je teveel vocht verliezen en uitdrogen. Als je bijv. diaree hebt word er te weinig water uit het brij gehaald.
De functie van de endeldarm is dat de onverteerde voedselresten verzameld worden en opgeslagen. De functie van de anus is dat de onverteerde voedselresten tijdens het ontspannen van de kringspier ontsnapt. De anus is in normalen toestand samengetrokken.


spijsvertering.jpg picture by colafles_bucket
spijsvertering.jpg picture by colafles_bucket