Het hart.

Het hart is in een grote spier en ligt in de borstholte, tussen de longen. Het hart ligt meer aan de linkerkant dan aan de rechterkant van het borstbeen. Het steekt slechts ongeveer 2 cm uit aan de rechterkant. Het rust als het ware op het middenrif en hangt enigszins aan de grote bloedvaten die uit het hart komen. Het hart is omgeven door een vlies, het hartzakje. Een hart van een volwassene weegt ongeveer 300 gram en is zo groot als een vuist.

Het hart is de pomp die ervoor zorgt dat het bloed door het lichaam heen wordt gepompt. Het hart bestaat uit twee helften met ieder een boezem en een kamer. De linkerkamer heeft een dikkere gespierde wand dan de rechterkamer, dit is omdat de linkerkamer het bloed door het hele lichaam moet pompen. Hieronder is een tekening van het hart, waar het meeste op te zien is:
external image hartmiddelen.jpg
Als we wederom beginnen bij de longen, waar het zuurstof wordt opgehaald, kunnen we het hart in de eerder beschreven cyclus plaatsen. Het zuurstofrijke bloed stroomt van de longen naar het hart de linkerboezem in. Het hart wordt van de linkerboezem naar de linkerkamer gepompt. Van de linkerboezem wordt het bloed de aorta ingepompt.
Als het bloed is afgegeven bij de organen, dan gaat het zuurstof arme bloed weer terug naar het hart. Via de holle ader komt het bloed in de rechterboezem. Van de rechterboezem wordt het bloed de rechterkamer in gepompt. Vanaf de rechterkamer wordt het bloed de longslagader in gepompt om in de longen weer zuurstof op te halen. Dan is de cyclus wederom rond.
Als je naar een hartslag luistert, hoor je altijd twee kloppen in één hartslag. De eerste klopping is het samentrekken van de boezems, de tweede klopping is het samentrekken van de kamers. Dit is in onderstaande animatie goed te zien.

Net als aders heeft het hart ook kleppen om ervoor te zorgen dat het bloed niet de verkeerde kant op stroomt genaamd hartkleppen. Als de boezems zich samentrekken, openen de hartkleppen die van de boezems naar de kamers leiden en sluiten de kleppen die van de kamers naar de slagaders leiden. Als de kamers zich samentrekken sluiten de kleppen die van de boezem naar de kamer leiden en openen de kleppen die van de kamers naar de slagaders leiden. In rusttoestand, het moment tussen twee hartslagen in, zijn alle kleppen gesloten. In onderstaande anmitie kunt u zowel een schematische als een realistische verduidelijking van deze stof zien.


Hieronder nog een zeer uitgebreide afbeelding van het hart waar u een hoop onderdelen van het hart op kunt zien.
external image de_blo2.jpg