external image Hersenen5.jpg?t=1276254844
De hersenen zijn opgebouwd uit:
- grote hersenen
- hersenstam
- kleine hersenen

De grote hersenen
De grote hersenen zijn twee gelijke hersenhelften en worden met elkaar verbonden door zenuwbundels in de hersenbalk. Om de grote hersenen zit de hersenschors, deze is grijs van kleur. Deze kleur komt door een ophoping van neuronen, het binnenste gedeelte is wit van kleur door de myelineschedes van de dendrieten en neurieten.
Elke hersenhelft heeft zijn eigen centra’s voor bewuste functies. Bijv. spreken, bewegen, zien, etc. De centra’s komen gekruist voor dus als je met je linkerarm wilt bewegen dan werkt het bewegingscentra in de rechter hersenhelft.

Om de grote hersenen bevinden zich 3 hersenvliezen:

- het harde hersenvlies
- het spinnenwebvlies
- het zachte hersenvlies
Je kan zien dat het harde hersenvlies tegen het bot van de schedel aan ligt. Daaronder ligt een soort geweven vlies dat is het spinnenwebvlies. Onder het spinnenwebvlies ligt het zachte hersenvlies, daarin bevinden zich ook bloedvaatjes die de hersenen voeden en de afvalstoffen afvoeren. Die grote plek in het midden is gevuld met vocht, en wordt gemaakt in de hersenkamers en loopt via buisjes door naar je ruggenmerg. In dit vocht worden de afvalstoffen van de zenuwcellen in de hersenen.


De kleine hersenen
De kleine hersenen liggen hier aan de achterkant van het hoofd. Ze liggen onder de grote hersenen.
Je kleine hersenen werkt samen met het inwendige oor voor de evenwicht. Ook helpen de kleine hersenen mee aan je beweging en houding. Mocht er dus iets mis zijn met de kleine hersenen, dan kan je nog wel bewegen maar dan is dit niet gecontroleerd.
De binnenkant is wit van kleur en de buitenkant net zoals de grote hersenen is grijs van kleur.


De hersenstam

De hersenstam bevind zich tussen de hersenen en het ruggenmerg in.
De hersenstam bestaat uit:

- Tussenhersenen
- Middenhersenen
- Verlengde merg
- Pons (brug van Varol)
In het verlengde merg, wat onderaan de hersenstam zit bevindt zich het ademcentrum